ПОЛЕЗНИ ЗАНИМАНИЯ В ДЕТСКАТА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ В ЕЛЕНА

Добавен на 07.08.2019

       За близо 150 деца от лятната академия в община Елена месец юли измина неусетно. Освен в обучителни занимания, малките академици от селата Майско, Константин, Беброво и Каменари се включиха в забавни игри, състезания, изработване на квилинг картички, уроци по народни танци и песни, надпреварваха се и в лекоатлетически турнир.
„Няма време за скука, даже и за лудории. Почти не се сещаме за телефони и компютри“, е категоричен десетгодишният Красимир от Каменари и не без гордост допълва, че е в лятната академия от първото й издание през 2017 г. Със своите приятели Силвия, Якъб, Десислав и Мерхан нетърпеливо очакваха да разпънат мобилния планетариум, с който да се пренесат в света на Космоса. Имат си обаче проблем тук, на Земята. Селското игрище в Каменари нямало врати и се губела тръпката от футболните им мачове.
      
Заедно с планетариума, за първа година на децата от академията гостува „Щура лаборатория“ от Бургас, чиято цел е най-вече образователна. Аниматорите Маргарита и Даниел събраха децата в читалището в Константин и по забавен начин им показаха как чрез наука се правят фокуси, а физиката и химията не са толкова сложни и ужасни.

      В последния ден на юли на градския стадион в Елена участниците в академията мериха сили в турнир „Шампионите тръгват от училище“, организиран с помощта и съдействието на лекоатлета Пламен Мартински. Известният от миналото хърделист възнамерява да основе в Елена лекоатлетически клуб за подрастващи.
     Децата посетиха пожарната и полицията, Районната прокуратура и Центъра за превенция в Елена, където ги запознаха с работата на институциите срещу противообществените прояви, как да реагират при критични ситуации, какви опасности ги дебнат в интернет и на улицата, ако не спазват правилата за движение. Полицаи гостуваха на децата в селата, разказаха им за полицейското оборудване и за предизвикателствата на професията. Имаше и пожарни демонстрации.
Малките академици с желание се включиха в акцията по засаждане на цветя „Правим селото ни по-красиво“. Интересните занимания продължават до края на август, когато на специално тържество децата ще покажат какво са научили по време на третата лятна академия.