Първи декември - Световен ден за борба със СПИН

Добавен на 01.12.2015

Днес е 1 декември – Световен ден за борба със СПИН
СПИН означава Синдром на придобитата имунна недостатъчност. Вирусът на човешката имунна недостатъчност – ХИВ, атакува и унищожава белите кръвни телца, които са от съществена важност за човешката имунна система. Вирусът обезоръжава тялото ти – имунната защита на организма отслабва и ставаш неспособен да се пребориш дори с грипа.
Когато ХИВ инфектира клетката, вирусът се слива с генетичния материал на тази клетка и може да остане пасивен дълги години. Повечето хора, инфектирани с ХИВ, продължават да са здрави и могат да живеят години без симптоми или само с леки неразположения. Те са инфектирани с ХИВ, без да са болни от СПИН.
След определен период от време, който варира според случая, вирусът се активира и постепенно води до сериозни инфекции и други състояния, които са характерни за СПИН. Съществуват препарати, които удължават живота на хората, инфектирани с вируса. Така ХИВ инфекцията се превърна в хронична инфекция. Изследванията за създаване на нови лекарства и ваксини продължават. Въпреки възможностите на медицината днес, най-сигурно е да не се излагаме на риск от инфектиране с ХИВ.

-    Как може да се инфектирате?
Пътищата на инфектиране са три:
•    полов - при полов контакт с носител на вируса (анален, вагинален или орален секс) - при обмен на телесни течности – еякулат, вагинален секрет или кръв;
•    кръвен – при преливане на инфектирана кръв; при досег с инфектирана кръв върху игли, спринцовки и други инструменти – например за татуиране или перфориране на уши;
•    вертикален – от майка на бебе (инфектиране в утробата, при раждане или при поемане на инфектирана кърма).

-    Как НЕ може да се инфектирате?
Не вярвай на митове! Не можеш да се инфектираш при ръкостискане, прегръдка, целувка, обичаен контакт, разговор с носители на вируса. Не можеш да се инфектираш и ако се храните заедно, ако плувате в един и същи басейн, използвате едно и също спално бельо или дрехи. Ухапването от муха или комар също не може да се инфектира.

-    Как да разберете, че сте инфектиран?
Чрез тест. В София и много градове в страната можете да се тествате и консултирате анонимно и безплатно. Ако резултатът е положителен, се прави втори потвърждаващ тест. Понякога тестът може да е отрицателен, но въпреки това да сте инфектирани с вируса! Това е началният (прозоречен) период след инфектирането, който обикновено трае минимум 4 седмици. Тестовете са с абсолютно гарантирана анонимност! Използва се специален идентификационен номер (цифров код).

-    Как да се предпазите?
Има едно-единствено средство – презерватив. Употребявайте презервативи при абсолютно всеки полов контакт. Не забравяйте също, че рискът от инфекция значително намалява, ако двамата партньори имат сексуална връзка само помежду си.